In de flow zijn of nergens zin in hebben?
Energie zones
In welke energie zone verkeer jij en het team waar je mee samen werkt? In ons dagelijks leven zijn we allemaal bekend met het gevoel van "in de flow zijn" of "nergens zin in hebben". Vaak kunnen we deze gevoelens niet goed verklaren, maar ze hebben wel invloed op ons gedrag en onze stemming. Bij het werken in een team is het belangrijk om te begrijpen hoe deze gevoelens werken en hoe je ze kunt herkennen en bespreken. Dit noemen we de energie zones.
De energie zones zijn een concept dat is ontwikkeld om de verschillende staten van zijn van een individu te beschrijven en hoe deze staten van zijn van invloed zijn op de prestaties van het team. Er zijn vier energie zones die kunnen worden herkend:
- Zin Zone van hoge energie en positiviteit - In deze zone zijn mensen enthousiast en gemotiveerd. Ze zijn gefocust en productief, en werken goed samen met anderen.
- Hyper Zone van hoge energie en negativiteit - In deze zone zijn mensen vaak overweldigd en gestrest. Ze kunnen snel gefrustreerd raken en hebben moeite om samen te werken met anderen.
- Comfort Zone van lage energie en positiviteit - In deze zone zijn mensen vaak ontspannen en kalm. Ze zijn meestal positief en helpen anderen graag.
- Zombie Zone van lage energie en negativiteit - In deze zone voelen mensen zich vaak moe en lusteloos. Ze kunnen apathisch en afstandelijk zijn, en hebben weinig zin om met anderen samen te werken.
Kennen begrijpen en waarderen
Als team is het belangrijk om deze energie zones te herkennen en er rekening mee te houden. Door te begrijpen in welke zone iemand zich bevindt, kunnen teamleden beter inspelen op de behoeften van hun collega's. Zo kun je bijvoorbeeld iemand in de zone van hoge energie en negativiteit helpen door ze te laten weten dat je begrijpt dat ze gestrest zijn en dat je ze graag wilt ondersteunen. Of je kunt iemand in de zone van lage energie en positiviteit motiveren door te benadrukken wat er goed gaat en hoe belangrijk hun bijdrage is.
Een belangrijke stap om de energie zones binnen het team te bespreken is om een veilige en open sfeer te creëren waarin teamleden zich vrij voelen om hun gevoelens te uiten. Door deze gevoelens te erkennen en te benoemen, kun je als team beter begrijpen wat fijn is in de samenwerking en wat er verbeterd kan worden.
Een ander belangrijk aspect is accountable werken. Het is niet alleen belangrijk om te begrijpen in welke energiezone je je bevindt, maar ook om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen energieniveau. Als je merkt dat je je in de zone van lage energie en negativiteit bevindt, is het jouw verantwoordelijkheid om actie te ondernemen om jezelf te motiveren en je energie terug te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door een korte pauze te nemen, een wandeling te maken of een gesprek te hebben met een collega.
Tips per zone
De hyper zone is de zone waarin je je bevindt als je veel energie hebt en erg enthousiast bent. Dit kan een geweldige plek zijn om te zijn, omdat je veel ideeën hebt en gemotiveerd bent om aan de slag te gaan. Maar als je te lang in deze zone blijft hangen, kun je uitgeput raken en zelfs gestrest worden. Daarom is het belangrijk om deze energie op de juiste manier te kanaliseren.
- Wat kun je doen als individu?
Maak een lijst van alle ideeën die je hebt en kies de belangrijkste uit om je op te richten.
Plan pauzes in om te voorkomen dat je te uitgeput raakt.
Wees bewust van je omgeving en de mensen om je heen. Als je teveel praat en teveel ideeën tegelijkertijd wilt bespreken, kan dit irritatie veroorzaken. - Wat kun je doen als team?
Stimuleer brainstormsessies waarin iedereen zijn of haar ideeën kan delen.
Wees bewust van de tijd en zorg ervoor dat de vergadering op schema blijft.
Wijs iemand aan als notulist die de ideeën van iedereen bijhoudt. Zo voelt iedereen zich gehoord en is er minder druk om alle ideeën te onthouden.
Zombie Zone
De zombie zone is de zone waarin je je bevindt als je moe bent en weinig energie hebt. Je voelt je misschien traag en afwezig. Het kan moeilijk zijn om deze zone te verlaten, maar er zijn manieren om dit te doen.
- Wat kun je doen als individu?
Neem een korte pauze en doe iets wat je energie geeft, zoals een kop koffie drinken, een frisse neus halen of even bewegen.
Stel prioriteiten en focus je op de belangrijkste taken.
Als het mogelijk is, plan dan een dutje in om even bij te tanken. - Wat kun je doen als team? Plan een korte pauze in voor het hele team, zodat iedereen even kan ontspannen. Bespreek de taken en takenverdeling. Misschien kunnen sommige taken worden uitgesteld tot er meer energie is. Als er een teamlid is dat zich voortdurend in de zombie zone bevindt, kan het helpen om hierover te praten en te kijken naar manieren om te ondersteunen.
Comfort Zone
De comfort zone is de zone waarin je je bevindt als je je op je gemak voelt en alles op rolletjes loopt. Je bent gewend aan de situatie en weet wat er van je verwacht wordt. Hoewel het fijn kan zijn om in deze zone te zijn, kan het ook een valkuil zijn. Als je te lang in de comfort zone blijft hangen, kan het zijn dat je niet meer uitgedaagd wordt en niet meer groeit. Het is dus belangrijk om af en toe uit deze zone te stappen.
- Wat kun je doen als individu?
Stel jezelf uitdagende doelen en zorg dat je regelmatig nieuwe dingen leert. Doe iets buiten je comfort zone, zoals een nieuwe sport proberen of een presentatie geven. Bedenk wat je kunt doen om je werk interessanter te maken. Misschien kun je een nieuwe project oppakken of je takenpakket uitbreiden. - Wat kun je doen als team? Stimuleer elkaar om uitdagende doelen te stellen en elkaar hierin te ondersteunen. Organiseer workshops of trainingen om nieuwe vaardigheden te leren en zo uit de comfort zone te stappen. Zorg dat er ruimte is voor creativiteit en innovatie. Dit kan bijvoorbeeld door brainstormsessies te organiseren waarin alles mogelijk is en er geen beperkingen zijn.
Zin Zone
De zin zone is de zone waarin je je bevindt als je gepassioneerd bent en je werk echt leuk vindt. Je voelt je geïnspireerd en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Deze zone kan helpen om productief te zijn en het beste uit jezelf te halen.
- Wat kun je doen als individu?
Identificeer wat je drijft en wat je echt leuk vindt om te doen. Richt je op taken en projecten die hierbij aansluiten.
Plan taken en activiteiten in die je energie geven en waar je blij van wordt.
Probeer jezelf uit te dagen en te blijven groeien, zodat je deze zinvolle energie kunt behouden. - Wat kun je doen als team?
Bespreek wat de drijfveren van elk teamlid zijn en hoe deze kunnen bijdragen aan de doelen van het team. Zorg voor een positieve en inspirerende werksfeer waarin iedereen gemotiveerd wordt om het beste uit zichzelf te halen. Stimuleer teamwork en samenwerking om een gevoel van verbondenheid te creëren en de betrokkenheid te vergroten.
Breathwork is niet aanbevolen voor:
De adembenadering die wij gebruiken wordt niet geadviseerd bij aandoeningen als, maar niet beperkt tot bi-polair, schizofrenie, hart- en vaatziekten, acute hartaandoeningen, epilepsie, glaucoom, netvliesloslating of hoge bloeddruk. Het wordt evenmin aangeraden als u zwanger bent of zich in het eerste trimester (de eerste drie maanden) van de zwangerschap bevindt. Ook als u medicijnen gebruikt wordt u geadviseerd medisch advies in te winnen voordat u deelneemt.