Hoe je als leider de vitaliteit van je medewerkers kunt bevorderen

vitaliteit & duurzame inzetbaarheid

Als leider is het belangrijk om niet alleen te focussen op de productiviteit van je medewerkers, maar ook op hun vitaliteit. Een gezonde en energieke werknemer is immers productiever en creatiever dan iemand die uitgeput is. In dit blog bespreken we hoe je als leider de vitaliteit van je medewerkers kunt bevorderen en zo de productiviteit kunt verhogen.

 • Geef het goede voorbeeld
  Als leider ben je een voorbeeld voor je medewerkers. Als je zelf niet voldoende aandacht besteedt aan je eigen vitaliteit, kun je niet verwachten dat je medewerkers dat wel doen. Zorg daarom dat je zelf gezond eet, voldoende beweegt en regelmatig ontspant. Zo laat je zien dat je het belangrijk vindt en motiveer je anderen om ook gezond te leven.
 • Stimuleer gezond gedrag
  Stimuleer je medewerkers om gezond te leven door bijvoorbeeld fruit op de werkvloer aan te bieden of een sportabonnement te vergoeden. Ook kun je bijvoorbeeld staand vergaderen stimuleren of een wandeling maken tijdens de lunchpauze. Door deze kleine aanpassingen stimuleer je gezond gedrag en draag je bij aan de vitaliteit van je medewerkers.

Luister jij?

 • Geef ruimte voor ontwikkeling
  Ontwikkeling en groei dragen bij aan de vitaliteit van je medewerkers. Zorg daarom dat er voldoende ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Dit kan door het aanbieden van cursussen, trainingen en opleidingen, maar ook door het bieden van uitdagende projecten.
 • Zorg voor een goede werk-privébalans
  Een goede werk-privébalans draagt bij aan de vitaliteit van je medewerkers. Zorg daarom dat je medewerkers voldoende tijd hebben voor ontspanning en hun privéleven. Dit kan bijvoorbeeld door flexibele werktijden aan te bieden of door thuiswerken mogelijk te maken.
 • Luister naar je medewerkers
  Het is belangrijk om naar je medewerkers te luisteren en hun behoeften en wensen serieus te nemen. Door te weten wat er speelt, kun je gerichte acties ondernemen om de vitaliteit van je medewerkers te bevorderen. Bespreek regelmatig met je medewerkers hoe het gaat en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Vitaliteit & Positieve gezondheid

Het bevorderen van de vitaliteit van je medewerkers is niet alleen goed voor hun gezondheid en welzijn, maar ook voor de productiviteit van je organisatie. Door als leider aandacht te besteden aan de vitaliteit van je medewerkers, zorg je voor een gezonde en energieke werkomgeving waarin medewerkers optimaal kunnen presteren.

Tips voor het goede gesprek

 • Creëer een veilige en open sfeer
  Zorg ervoor dat de sfeer tijdens het gesprek open en veilig is, zodat medewerkers zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Wees empathisch, vriendelijk en geïnteresseerd in wat ze te zeggen hebben.
 • Bereid je goed voor
  Voordat je het gesprek aangaat, bereid je je goed voor. Bedenk wat je wilt bespreken en welke vragen je wilt stellen. Zo kun je het gesprek gestructureerd en doelgericht voeren.
 • Luister actief en stel vragen
  Luister aandachtig naar wat je medewerkers te zeggen hebben en stel vragen om meer informatie te krijgen en hun standpunten te verduidelijken. Wees nieuwsgierig en geïnteresseerd in hun perspectief.
 • Geef ruimte en tijd
  Geef medewerkers voldoende ruimte en tijd om hun verhaal te doen en zich te uiten. Laat hen uitpraten en onderbreek niet te snel. Wees geduldig en neem de tijd voor het gesprek.

Maak het tastbaar

 • Geef feedback en erkenning
  Geef feedback op wat je hoort en erken de inbreng van medewerkers. Bedank hen voor hun bijdrage en laat weten dat je hun input waardeert. Geef ook feedback over wat je van plan bent te doen met de informatie die je hebt ontvangen.
 • Maak afspraken en volg deze op
  Maak afspraken over wat er besproken is en wat er gaat gebeuren. Zorg dat deze afspraken duidelijk zijn en dat beide partijen begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Volg deze afspraken op en houdt de voortgang in de gaten.

Door deze tips toe te passen kun je effectieve gesprekken voeren met je medewerkers en hun behoeften en wensen beter begrijpen. Dit kan leiden tot een betere samenwerking, meer motivatie en betere prestaties van je medewerkers.

Wat is jouw behoefte?
Onderzoek en maak kennis

1 verheldering van waar je staat

2 waar je naar toe wilt

3 wat je nodig hebt om daar te komen

keep investing in yourself, keep growing, keep going

Meld je aan

Invalid Email

Breathwork is niet aanbevolen voor:
De adembenadering die wij gebruiken wordt niet geadviseerd bij aandoeningen als, maar niet beperkt tot bi-polair, schizofrenie, hart- en vaatziekten, acute hartaandoeningen, epilepsie, glaucoom, netvliesloslating of hoge bloeddruk. Het wordt evenmin aangeraden als u zwanger bent of zich in het eerste trimester (de eerste drie maanden) van de zwangerschap bevindt. Ook als u medicijnen gebruikt wordt u geadviseerd medisch advies in te winnen voordat u deelneemt.